Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Νέα σειρά για τους μικρούς μας φίλους: Ο πατρομάστορας

Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον 902 και το STAR channel, κατοχυρώθηκε τελικά στο μεγάλο δημοσιογραφικό κανάλι (STAR) η μεταγλωτισμένη ρωσσοαμερικάνικη σειρά Joseph Stalin: the fathermaster. Θα προβλιθεί από τον Σεπτέμβρη με τον τίτλο Ιωσήφ Στάλιν: Ο πατρομάστορας.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Α.Δ ο συνάδελφος Θοδωρής Δρακάκης έκανε λόγο για μια άκρως διαπαιδαγωγιτική σειρά για την ελληνική νεολαία χαρακτηρίζοντάς την ως "εκπαιδευτική τηλεόραση νέου τύπου". Ο Αιμίλιος Λιάτσος τόνισε ότι "πρόκειται για μια υπερπαραγωγή η οποία έχει το διπλό στόχο να αναδείξει αφενώς τα ζητήματα οικοδόμησης σοσιαλισμού και το ρόλο του Στάλιν ως πρωτομάστορα, αφεταίρου να αναδείξει την μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία και την πατρική φιγούρα". Τέλος η Πετρούλα, η οποία θα εμφανίζεται στο διαφημιστικό trailer, έκανε λόγο για την γοητευτική κυλίτσα του πατερούλη ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να μας δείξει το νέο της μαγιό, το οποίο και θα φορά στο trailer, που έχει στο αριστερό κωλομέρι ένα σφυροδρέπανο


Οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από διάφορες  αφετηρίες. Το γραφείο του Κ.Σ της ΚΝΕ στη θέα της Πετρούλας με το σφυροδρέπανο στο αριστερό κωλομέρι, έσπευσε να τονίσει πως η πράξη της εν λόγω παρουσιάστριας αποτελεί έκφραση του αριστερού οπορτουνισμού ο οποίος ως γνωστόν έχει την ίδια μικροαστική βάση με τον δεξιό οπορτουνισμό, ενώ υπέρασπίστηκε το αποκλειστικό δικαίωμα των ΚΝιτών/ ΚΝιτισσών να φέρουν στο  αριστερό κωλομέρι το σφυροδρέπανο καθώς παραδοσιακά χώνουν το Ριζοσπάστη στην αριστερή κωλότσεπη (δεν έχω δει ποτέ Ριζοσπάστη σε δεξιά κωλότσεπη).
Το τμήμα marketing του Περισού (παρά το γεγονός ότι ο 902 διεκδίκησε την σειρά για λογαρισμό του καναλιού) ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η πρακτική του STAR εμπίπτει στις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς η σειρά αποτελεί ανταγωνιστική υπηρεσία με τις υπηρεσίας διαπαιδαγώγησης των "νέων πρωτοπόρων".
 
Ακραία ήταν και η αντίδραση του Γ.Γ της Κ.Ε της ΟΑΚΚΕ (σ.σ Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας) Ηλία Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγω για το ρωσόδουλο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που δέχεται αναντήρητα το δάκτυλο του Πούτιν στις ελληνικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν δημόσιο αγαθό.   

Η εφημερίδα ΠΡΙΝ σε άρθρο της έκανε λόγω για μια μεταμοντέρνα προσέγγιση της ζωής και του έργου του Στάλιν που συμπυκνώνει στιγμές της νίκης και της ήττας - τραγωδίας του Κομμουνιστικού Κινήματος.

Συνεχίζοντας, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η ΚΟΕ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ και το Αριστερό Βήμα για το διάλογο και την κοινή δράση της αριστεράς, έκανε λόγω για μια τηλεοπτική σειρά η οποία μπορεί να συμβάλει στην υπόθεση της ενότητας της αριστεράς αρκεί οι υπεύθυνοι της παραγωγής (της σειράς) να εστιάσουν στο ενωτικό έργο του Ι.Στάλιν αφήνοντας στην άκρη τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σχετικά με την επανάσταση (ποια;;;), την οικοδόμηση του σοσιαλισμού προκειμένου να μην διχαστούν οι αριστεροί/αριστερές. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Α/Α (Αλέκου Αλαβάνου) ο οποίος τόνισε πως σκοπός τώρα είναι να σωθεί η χώρα από την κατάρευση οπότε η σειρά θα πρέπει να εστιάσει σε μια μίνιμουμ ενότητα αλληλεγγύης και ανατροπής που πολιτικά θα ξεκινά από την αντικαπιταλιστική αριστερά και θα φθάνει ως τις ιδεολογικές παρυφές του ΠΑΣΟΚ, ενώ κοινωνικά θέλει να αγκαλιάσει όλο το φάσμα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων (λαχιοπώλες, οικοδόμοι, βετζινάδες, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, λούστροι, καθηγητές και πόρνες, η παρθένα και ο σατανάς).

Τέλος, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές διοργανώνουν συναυλία με αίτημα την καταστροφή των χαφιεδοκαμερών με τις οποίες τραβήχτηκαν τα πρώτα επσιεσόδια της σειράς. Για τις κάμερες με τις οποίες θα τραβηχτούν τα επόμενα θα ξανακάνουν ανοικτή συνέλευση προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου